Virkistys & urheilu -blogi
minusta
Virkistys & urheilu -blogi

Kiinnostaako sinuakin urheilu ja vapaa-aika, sekä erilaiset harrastusmahdollisuudet? Kun tarvitset ideoita uusiin treeneihin, motivaatiota, vinkkejä tai tukea urheilun aloittamiseen, haluamme olla avuksi sinulle. Tässä blogissa jaamme tietoa urheilusta sekä virkistys mahdollisuuksista, toivottavasti saat myös uusia ideoita. Voit myös jakaa omia kokemuksiasi ja kuulemme mielellämme millaisia kokemuksia lukijoillamme on urheilusta sekä vapaa-ajan vietosta. Perehdymme myös erilaisiin urheiluvälineisiin sekä niiden huoltoon, sillä haluathan että laitteesi sekä varusteesi palvelevat sinua pitkällä tähtäimellä. Urheilussa ja urheiluvälineissä on myös jatkuvasti muuttuvia trendejä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Lämpimästi tervetuloa lukemaan blogia ja oli sitten kyse laskettelusta, sähköpyöräilystä tai suppalusta, toivottavasti voimme innostaa sinua uuden lajin pariin!

tag

Virkistys & urheilu -blogi

Laadukas ja helppokäyttöinen venetelakka

Ben Anderson

Veneilijöiden maailmassa on paljon outoa sellaiselle, joka sitä ei tunne. Harva maakrapu ajattelee, että venekin tarvitsee rakennetun lepopaikan, kun se ei ole käytössä. Samalla kun autotalleista on alettu luopua nykyautojen korien ruostumattomuuden vuoksi, on veneellä edelleenkin oltava telakka. Telakka ei niinkään suojaa venettä ruostumiselta, vaan se suojaa veneen pohjaa raapiutumiselta, ja veneen ollessa maalla se suojaa sitä kaatumasta sivusuunnassa esimerkiksi myrskyssä.

Veneen koko määrittää telakan koon

Ihan pienelle kanootille tai soutuveneelle voi itsekin rakentaa alakiskot ja kenties hieman suojakehikkoa vaikkapa puusta. Mutta kun vene alkaa olla isompi ja painavampi, se tarvitsee hyvin suunnitellun ja tekniikaltaan toimivan telakan. Myös rannan muoto vaikuttaa telakan kokoon. Jos ranta on kovin matala, täytyy siihen rakentaa pidemmät kiskot veden alle, vaikka vene ei kovin iso olisikaan.

Sellainenkin vene, joka on koko kesän vesillä suojaisassa laituripaikassa, täytyy Suomen oloissa vetää talveksi maalle telakan päälle. Jäiden puristuksessa veneen pohja vahingoittuisi. Samalla kun isompi vene on telakalla, sen pohjan voi helposti pestä ja huoltaa, jolloin se on taas kesän koittaessa käyttökunnossa.

Veneen paino on hyvä tietää. Monien telakan valmistajien kategoriassa on pieni venetelakka tai kevyttelakka, joka on tarkoitettu alle tuhat kiloa painaville veneille. Suurelle telakalle voi vetää veneen, jonka paino on maksimissaan 3000 kg. Veneen siirtoon telakalle tarvitaan veteen sijoitettavat kiskot. Kiskojen osien pituudet vaihtelevat noin kahdesta viiteen metriin. Niiden materiaali on nykyään usein alumiinia, joka on kestävää eikä ruostu. Myös vedessä olevat kiskot olisi hyvä nostaa talveksi maalle, siltä varalta, että jäät lähtisivät niitä siirtelemään.

Venetelakka on tekninen

Paitsi vedessä olevat kiskot ja maan päällä oleva suojakehikko, on telakan rakenteisiin nykyään ilmestynyt myös niin sanottu kelkka. Etenkin isoa venettä vedettäessä on tämä kelkka oivallinen väline. Vene ohjataan vedessä kelkan päälle, joka puolestaan istuu kiskojen päällä. Vetäminen tapahtuu porakonevinssin avulla kiskoja pitkin. Vinssiä käytetään todellakin sähköporakoneella ja sen avulla siirtyy painavakin vene telakalle.

Kiskoissa käytetään umpikumipyöriä, joiden päällä vene rullaa telakalle, ja myös maan päällisessä osassa on kumipyörät, joiden päällä vene lepää vahingoittumattomana. Kumipyörien lisäksi telakassa on useita kiinnitysmekanismeja, jotka pitävät veneen lujasti kiinni ja suojattuna kovallakin tuulella. Alutrack Oy valmistaa kestävät venetelakat.


jaa