Virkistys & urheilu -blogi
minusta
Virkistys & urheilu -blogi

Kiinnostaako sinuakin urheilu ja vapaa-aika, sekä erilaiset harrastusmahdollisuudet? Kun tarvitset ideoita uusiin treeneihin, motivaatiota, vinkkejä tai tukea urheilun aloittamiseen, haluamme olla avuksi sinulle. Tässä blogissa jaamme tietoa urheilusta sekä virkistys mahdollisuuksista, toivottavasti saat myös uusia ideoita. Voit myös jakaa omia kokemuksiasi ja kuulemme mielellämme millaisia kokemuksia lukijoillamme on urheilusta sekä vapaa-ajan vietosta. Perehdymme myös erilaisiin urheiluvälineisiin sekä niiden huoltoon, sillä haluathan että laitteesi sekä varusteesi palvelevat sinua pitkällä tähtäimellä. Urheilussa ja urheiluvälineissä on myös jatkuvasti muuttuvia trendejä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Lämpimästi tervetuloa lukemaan blogia ja oli sitten kyse laskettelusta, sähköpyöräilystä tai suppalusta, toivottavasti voimme innostaa sinua uuden lajin pariin!

tag

Virkistys & urheilu -blogi

Ampuma-ase turvallisuus ja aseiden patruunat

Ben Anderson

Kaikki metsästysaseilla tapahtuva ampumaharjoittelu sekä itse metsästys ovat metsästysammuntaa, jonka aikana tulee noudattaa tiettyjä turvallisuussääntöjä. Tähän käsitteeseen voidaan sisällyttää myös aseiden patruunat, ampuma-aseiden huolto sekä niiden kuljetus ja säilyttäminen. Näitä edellä mainittuja asioita yhdistää se, että huolimattomasti käsiteltynä, voi metsästäjän välineistö olla erittäin vaarallisia. Yksikin aseiden kanssa tapahtunut tapaturma on yksi liikaa, ja metsästäjien tuleekin tehdä kaikkensa niiden ehkäisemiseksi. Metsästäjillä tulee olla tietoa ja taitoa turvallisesta aseenkäsittelystä sekä heidän tulee tiedostaa metsästysturvallisuuden riskit.

Aseturvallisuuden neljä ehdotonta sääntöä

 Aseturvallisuuteen niin ampumaradalla kuin metsällä, sisältyy todella paljon erilaisia säännöksiä. Sääntöjen tarkoitus on turvata niin itse harrastajat kuin muutkin lähiympäristön ihmiset. Aseturvallisuudessa on neljä eri perussääntöä, joita noudattamalla voi kutsua itseään turvalliseksi metsästysampujaksi.

1. Käsittele asetta aina niin kuin se olisi ladattu ja älä koskaan oleta aseen olevan lataamaton. Tarkista aseen tila aina ennen aseen käsittelyä. 2. Älä koskaan osoita aseen piipulla mitään, mitä ei sinulla ei ole tarkoitusta ampua. Aseella saa osoittaa vain kohteeseen, jonka ampumiseen olet valmis. Tämä sääntö pitää, vaikka aseiden patruunat eivät olisi paikoillaan. 3. Älä pidä sormea liipaisimella vaan pidä sormi suorana liipaisinkaaren ulkopuolella siihen saakka, kunnes näet ampumisen kohteen tähtäimessäsi. 4. Tunnista kohteesi ennen kuin ammut. Varjon tai siluetin näkeminen ei ole vielä kohteen tunnistamista, ammu vasta kun tiedät mitä ammut.

Tunne aseesi sekä aseiden patruunat

Oman aseesi ja sen patruunan kaliiperin tunteminen on erittäin tärkeää. Käytä siis aikaa omaan aseesi tutustumiseen, jotta sinulle on tuttua aseen perushuolto sekä toiminnot. Ennen metsälle lähtöä on hyvä niin sanotusti kuivaharjoitella aseen käsittelyä, jotta se on sinulle tuttua.

Haulikon osalta on tärkeää tietää, mitkä kaliiperit ovat sallittuja minkäkin riistan metsästykseen. On hyvä tutustua myös itselataavien haulikoiden patruunarajoituksiin sekä lyijyhaulien käytön rajoituksiin. Esimerkiksi lyijyhauleja ei saa käyttää linnustukseen Suomessa. Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan vesilinnut tulee ampua korvaavilla hauleilla, ihan kaikilla metsästys alueilla ympäri Suomen. Metsästysampujien tulee seurata lainsäädännön kehittymistä ja olla tietoinen milloin mahdolliset lisärajoitukset astuvat voimaan. Patruunat aseisiin saat asiantuntevalta myyjältä. Suomen Ase ja Retkeily tarjoaa laajan valikoiman aseita asetarvikkeita.


jaa